Bustidningen

De vilsna miljömupparna…

…tänker jag när jag läser ett ”debattinlägg” i Kuriren undertecknat av sju miljöpartister i Katrineholm.
Där kan jag bl a läsa att de ställer följande frågor:

”Är vi beredda att näst intill helt sluta flyga, är vi beredda att minska vårt bilåkande, är vi beredda att betala mer för maten, att äta mer när- och säsongsodlade svenska grönsaker istället för influgna tomater och exotiska frukter, är vi beredda att minska köttkonsumtionen, är vi beredda att överhuvudtaget minska vår konsumtion?”

Nej – det är vi inte!
Men ställer gärna en motfråga:
”Har de här sju undertecknarna funderat över vad ”minskad konsumtion” kan ha/få för följdverkningar? För den del av mänskligheten – de som är beroende av att ha ett jobb?
Låt mig få ta ett synnerligen enkelt (och personligt) exempel på vad jag menar – som även en miljöpartist i Katrineholm borde kunna begripa.

Jag, som pensionär, har haft lyckan att ha varit företagsägare under den tid i Sverige då det var roligt att vara egenföretagare. Det har också haft det goda med sig att min nuvarande situation är sådan att jag (fortfarande) kan unna mig lite av ”livets goda” dvs att då och då (tillsammans med Madame) kunna unna oss restaurangbesök när vi känner för det och en så där tre-fyra gånger om året unna oss resor.
Någon enstaka med flyg, de flesta med bil. Här pratar jag om långresor (som en kommande bilresa till södra England, eller möjligen Ungern) och inte resor av den kortare typen av att vakna en morgon och säga ”Ska vi ta bilen och åka till Trosa för att få lite omväxling?”
Och så gör vi det…

För att jag ska slippa redovisa en lång lista så ställer jag i stället motfrågan: ”Kan ni ”undertecknare” i Katrineholm föreställa er hur många företag jag, Madame och likasinnade håller levande med vårt levnadssätt?”
De som jobbar på bensinstationer, bilverkstäder, vägkrogar, de hos Joans, de som jobbar på ICA där vi köper av de ”influgna varorna” de färjerederier vi brukar, de hotellanställda hos de hotell vi bor på och, och och…

De som har lite i skallen förstår vad jag vill komma – hoppas jag…

Personligen är jag synnerligen medgörlig vad gäller vissa minskningar – som – vad gäller antalet miljöpartister (i allmänhet) men mera speciellt sådana då som skriver debattinlägg i Kuriren.
Speciellt om de nämner Greta som ett föredöme…
Greta Thunberg och hennes mamma Malena Ernman anser att vi måste sluta konsumera. I princip allt. Annars går jorden under inom några år. Våra ”utsläppsnivåer” måste ner på noll redan idag. Samtidigt har Greta Thunberg på rekordtid blivit ett internationellt varumärke; en produkt och en klickmagnet. Därmed är hon också ett fantastiskt sätt för media att sälja annonser för konsumtionsvaror. Precis det familjen Thunberg säger sig vilja motverka. Ironin är påtaglig. För den som vill se den. (Jens Ganman)

PS – Jo, jag som läser böcker i ämnet, seriösa artiklar, som besöker många alternativa media som skriver i ämnet – kan tydligen mer om ”klimatet och vad som påverkar det” än de flesta miljöpartister…

Och ser gärna att de sju undertecknarna och andra inom MP tar sig tid att läsa den här boken – där skribenten – rejält – drar ner brallorna på miljöfolket…