Bustidningen

Om semlor och lite till…

…tror jag att det blir så här innan jag börjar skriva. Att semlorna kom upp som ämne beror på att jag på den digitala utgåvan av Expressen läser en artikel som berättar att: 

”På fettisdagen väntas svenskarna äta mer än sex miljoner semlor totalt.
Den gräddiga delikatessen påverkar dock miljön på ett negativt sätt.
För att göra mandelmassan till en enda semla går det åt minst 68 liter vatten.”
Allt enligt Icakuriren berättar artikeln.

Jaha, funderar jag och försöker i huvudet få ihop hur många liter vatten dessa 6 miljoner semlor kräver. Oj, det blir 408-miljoner liter vatten det.
Va? Klart jag kollade med räkneapparaten…
Ännu mera oj – det blir 408.000 kubikmeter det.
Fortfarande vad räkneapparaten påstår…

Det gör att Expressen kallar semlorna för en – vattenbov. Och då har tidningen ändå inte räknat med vad övriga ingredienser kräver i vattenförbrukning.

Blir lite nyfiken på vad jag själv möjligen har för vattenförbrukning här hemma – och kollar hos herr Google. Som berättar att:

Genomsnitt använder varje person i Sverige 140 liter vatten per dygn.

Vi använder vatten till mycket mer än att bara dricka. Det mesta går åt för att sköta den personliga hygienen. De största vattenmängderna i hushållen går åt till:

  • 60 liter för personlig hygien
  • 30 liter för toalettspolning
  • 15 liter för disk
  • 15 liter för tvätt
  • 10 liter för mat och dryck
  • 10 liter för övrig användning.

Nja, stämmer nog inte för mig, som vad jag själv anser, ligger just över 100 liter och dygn. Och funderar plötsligt över om jag inte ska börja göra ännu en insats för miljön genom att dra ner på vattenförbrukningen på den personliga hygienen till hälften, sluta diska och tvätta bara en gång i månaden…
Det får bli kvällens funderingsämne vid den avslutande stunden i favoritfåtöljen…

Blir sittandes i funderingar över varför Ica-kuriren besvärat sig med att ta fram fakta om vattenförbrukningen vid semmeltillverkning – och varför Expressen bygger på med sin artikel.

Kommer inte förbi tanken att vi semmelätare ska skämmas på något sätt.
Frossare där – utan minsta förstånd om hur vi påverkar miljön.
Kan jag få till protokollet att jag bara äter två semlor per år – tack!

(Totalt användes omkring 2,4 miljarder kubikmeter sötvatten i Sverige under 2015, vilket är cirka 10 procent mindre än under 2010. Industrin står för 61 procent av den totala sötvattenanvändningen. Hushållen stod för drygt 23 procent, övrig användning för 13 procent och jordbruket endast för 3 procent.)