Bustidningen

Vi har väl inget att prata om…

…i alla fall ingenting som intresserar mig – kan jag tro. Är en tanke som poppar upp när jag förstrött tittar mig igenom vad kkuriren.se erbjuder mig efter att ha läst artiklar på alternativa media.
Jag har ju skrivit det tidigare – jag har fördomar – om en jämrans massa saker. Bland annat mina medmänniskor – i alla fall många av dem. Alla de som formar sitt liv efter vad Kuriren, kvällstidningarna skriver och en del tv-tittande. Kanske jag menar där – vad dessa människor bygger sitt känslor på – eftersom de inte har annat som grund för sina uppfattningar än sina känslor – inte av fakta.

Du ska få ett exempel. Läste för kort tid sedan att:
Nästan varannan svensk oroas över klimatet, visar en ny opinionsundersökning. Mest klimatångest har unga tjejer – medan äldre män oroar sig minst.
– Det kan vara så att yngre har ett större engagemang eftersom de ska ärva planeten, säger beteendestrategen Ida Lemoine.   
   

Tillsammans med Kantar Sifo har ICA undersökt hur svenskarna tänker kring klimatfrågan, totalt har 1000 personer tillfrågats. Och resultatet visar att många svenskar, närmare bestämt 46 procent, har klimatångest – alltså en oro som kan kopplas till klimatförändringarna.    

Som sagt, jag har fördomar, men inte ens de räcker till för att jag ska tro att 46 procent av svenskarna  är så – nä, jag vågar inte skriva ut ordet jag menar.
I stället tror jag att de är en aning svaga i ”själen” att de inte vågar svara nej på frågan om de är oroliga vad gäller klimatet.
Ungefär, som tidigare, knappt någon vågade ange att de sympatiserade med SD.

OK, jag får väl beteckna mig själv som ”äldre man” och det kan möjligen påverka min syn på det här med klimatångest. Som jag absolut inte låter mig påverkas av.
Men jag blir synnerligen påverkad av vad Lennart Bengtsson skriver i en krönika hos DGS.

Om du nu inte känner lust att läsa vad Bengtsson skriver så tänker jag i alla fall pracka på dig de här raderna ur hans text:

”Det är nämligen frånvaron av kvantitativa begrepp och därmed dess närmast totala brist på vetenskaplig substans som är problemet med den svenska debatten. Samtidigt, och detta är det verkligt bekymmersamma, gör denna debatt anspråk. Jag har god anledning att tro att ingen av landets kulturdebattörer har en aning om vare sig Stefan-Boltzmanns lag eller Clausius-Clapeyrons relation.
Därtill är de arroganta nog i sin okunskap att anse att detta inte ens är nödvändigt att känna till.

Jag blev nyligen intervjuad av en journalist där jag försökte förklara hur klimatsystemet fungerar men resultatet när artikeln kom i tryck handlade enbart om vad olika personer tycker om mig och mina uppfattningar och inte om uppfattningarna själva.

Många är säkert mer intresserade av Einsteins kvinnoaffärer än den allmänna relativitetsteorin. Man tycker ändå att det skulle vara intressant åtminstone för några att förstå hur GPS fungerar även om det skulle kräva litet mer mentala ansträngningar än att sätta sig in i Einsteins sängkammarprestationer.

Det är faktiskt viktigt att veta hur jordens klimatsystem fungerar så att man inte i sina känslostyrda uppfattningar gör allt galet och slösar bort medel på helt onödiga saker. Som att insistera på att flyget skall drivas med biobränsle och ännu hellre att flyget i Sverige helt bör läggas ned och ersättas med diverse snabbtåg som går i skytteltrafik mellan Treriksröset och Smygehuk.”

(Stefan-Boltzmanns lag)    (Clausius-Clapeyrons relation)
Enkla grejer som du kan se…

Det finns stunder då jag tror att inte jag och så många i Vingåker har så mycket gemensamt att prata om – inte om skolan heller – får jag för  mig…  😉

Får ett mejl:

Hej Bjarne!
Den 9 april får du ta del av nya Katrineholms-Kuriren! Det kommer du att märka på flera olika sätt. Morgontidningen, våra sajter och appar kommer att få ett nytt utseende och format.
Vi  fortsätter som vanligt att fylla alla våra nyhetskanaler med lokaljournalistik och skriver om det som berör dig. 
Du kommer att få tjockare tidning, tillgång till en mer innehållsrik kundklubb, korsord varje dag i tidningen, digitala korsord och mycket mer.

Berör mig – kan jag aldrig föreställa mig…

PS – men viner kan beröra mig.  Läser på nätet:

 – Man brukar prata om cocacola-viner. Man vet vad man får. Det smakar bra men har ingen specifik karaktär. Det kan komma från Piemonte i Italien eller Kalifornien i USA. Det är svårt att hitta någon karaktär på druva eller region i vinet.
Karaktär på vinet är något som vana vindrickare som utvecklat sin smak för vin vill känna.
   

Jo, ungefär så känner jag även när det gäller lokalpolitiken – föredrar den som visar karaktär. Lite egensinnig så där, utan att snegla på vad som är inne för tillfället……