Om flygskammen…

…kom jag att tänka på – den svenska då – en liten stund när jag i SvD läste:

Den europeiska flygplanstillverkaren går för första gången om rivalen Boeing. Det rapporterar Reuters efter att Airbus på tisdagen bekräftade sina leveranser för det första halvåret. – 389 flygplan.
Airbus har angivit leveranser av 880–890 flygplan för hela 2019.” 

Några siffror om Boeings leveranser står inte men jag antar att de inte är så mycket lägre.

Nåväl, jag blev sittandes en stund i någon slags fundering kring det här med att det finns så många svenskar – som det syns – är så förtjusta i, rent av älskar, att göra det egna livet så besvärligt de kan. För all del – en viss överdrift – men till vissa delar då – någon slags lust att ägna sig åt leka fakir (självplågare).
Nå, det är mycket jag inte förstår va gäller mänskligheten men för egen del undviker jag så mycket jag kan sådant som minskar min egen känsla av att ”livet är härligt”.
Och i de orden finns inte plats för vare sig flygskam, eller andra skammar, va det gäller mitt resande. Som till 95 procent består av bilresor. Gärna långa sådana.

Åter till den svenska flygskammen – som du kan få en uppfattning om om du klickar på det röda ordet. Upp kommer då en karta med små flygplan på. Om du klickar på dem så får du ta del av just det flygplanets rutt och lite andra uppgifter.

Du kan förflytta kartbilden genom att t ex ”dra den” med musen och på så sätt se flygaktiviteterna över Sverige. Eller över hela planeten…
Då ser du att många av de som flyger över Sverige är förbipasserade plan från andra länder på väg till andra länder utanför Sverige.

Nog kan man väl anse att det är glest mellan flyget över Sverige och speciellt då över landets norra delar.

När Clemens och jag hamnar i pratstunder kring det här med flygskam, suckar han djupt och säger: Vad fan kan man komma på som förmår regeringen och alla dessa klimatprofeter upp ur meningslöshetens kvicksand.