En bra fråga…

07.45 – Rubriken tänker jag när jag på annan plats läser:

”Dagens Nyheter hade för några decennier sedan en serie artiklar om klimat. Den första raden i den första artikeln på den första sidan började sa här: ”Inte på 800 år har det varit sa varmt som det varit i…. ”.      

800 år sedan; då talar vi om runt år 1100. Fråga: varför var det så varmt då?
Det var ju långt innan industrialiseringen och associerad miljöförstöring?
Svaret är att det finns också naturliga variationer i klimatet.”

Om det nu är så att du eventuellt har dina funderingar om denna varma majmånad vi upplevt, så läs gärna vad Lennart Bengtsson skriver om den saken hos DGS.

En kommentar till “En bra fråga…”

 1. Hallå Bjarne,
  Har alltid tyckt att Lennart Bengtssons inlägg om klimatet har en välgörande balans mot den mer skrämmande framställning som framförts av miljöinriktade aktivister. Själv är jag, liksom många andra, intresserad av hur vädret påverkar oss människor. T.ex kan man spå väder genom värk i armbågen? Eller får man oni i knäet innan åska? Den kände meteorologen Lage Larsson vet en hel del om vädrets inverkan på människors fysik.
  I flera länder har det länge forskats kring vilken inverkan vädret har på människors psykiska status beroende på att det där finns mer extrema vädertyper än hos oss i Skandinavien som i vanlig ordning intar en mer skeptisk hållning till sådana teorier.
  Om ett lågtryck närmar sig hastigt kan kroppen få svårt att anpassa sig i tid som leder till att vätskor i leder expanderar och ger ökat tryck på inflammerade leder vilket ger upphov till smärta.
  Om lufttrycket stiger har en ökning av ämnet dopamin i kroppen registrerats vilket är viktigt för vårt välbefinnande. Före åska byggs ett överskott av positiva joner upp, vilket kan få vissa människor att må dåligt och exempelvis utveckla migrän. Hjärnans celler är känsliga för elektromagnetisk påverkan och förklarar varför vissa människor mår dåligt när ett lågtryck närmar sig.
  Om värme kommer i kombination med hög luftfuktighet fungerar inte avkylningen lika bra och vi svettas ymnigare och riskerar vätskebrist eller uttorkning. Med en temperatur på över 27 grader tre dygn i sträck ökar dödligheten med 10 % i hela befolkningen säger Joakim Langner.
  Stark solsken kan orsaka brännskador. Men oskyddat huvud kan orsaka solsting vilket betyder att hjärnan sväller och ger illamående och yrsel.
  Vid vackert väder minskar sömnbehovet och arbetslusten ökar. Blodtryck och puls ökar och ger snabbare reaktionsförmåga. Mer vackert väder och värme under längre tid av året vill vi har!
  /Åke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *