Artificiell Intelligens…

Jag nämnde i gårdagens inlägg att jag varit inne på internet och letat efter artiklar om AI och anledningen till det var att jag läst några rader av Nina van den Brink i tidningen Fokus.
De här är raderna:

AI kan snart lösa all världens problem. Vi behöver se till att det blir våra problem de löser. Och inte sina egna.   

En fredag lär sig Prometheus att läsa och skriva, och läser av bara farten igenom hela wikipedia och en miljon romaner. Under lördagen lägger den tusentals personår på att lösa programmeringsproblem, och framåt kvällen har den förbättrat sig själv så att den blivit ultraintelligent. Den är redo att börja tjäna pengar digitalt.

I AI-professorn Max Tegmarks bok »Liv 3.0« börjar förslavandet av jorden på detta vis, med en självlärande maskin, vid namn Prometheus.

Den ser igenom internets samlade filmutbud och samtliga recensioner. De animerade filmer och tv-serier som den på så vis lär sig att producera blir snabbt världens mest populära. Genom att realtidsövervaka internet kan Prometheus dessutom vara först med nästan alla nyheter, som den skriver själv. Mediekoncernen som bildas runt Prometheus är snart den dominerande i världen.

Med riktade kampanjer och genom att spendera en del av sina vinster på den fattiga hälften av jordens befolkning bygger den tillräckligt mycket tacksamhet och lojalitet för att med sina riktade kampanjer kunna ta över land efter land.”

Att efter att ha läst detta och försökt bättre att förstå vad det kan leda till för mänskligheten får mig att säga till mig själv ”Klimatångest är i jämförelse med detta – som att vara rädd för lite duggregn i jämförelse med en inkommande kilometerhög tsunami”

Brink avslutar sina rader med:
»Den första ultraintelligenta maskinen är således den sista uppfinningen som människan någonsin behöver åstadkomma«, skriver Max Tegmark i sin bok.
Och lägger till: »Förutsatt att den är tillräckligt foglig.«

Jag läser på annat håll att sannolikheten för att en sådan här ”dator” ska finns ligger så nära som runt 2040.
Alltså – bara några år innan den totala miljökatastrofen drabbar oss.
Enligt vad de miljö-hot-troende försöker tuta i mig…

Lämna ett svar