Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Det där om IQ‚

Den 10 mars kunde du läsa – hos nattgöken.se – läsa rubriken Varför är frågan om IQ så laddad?” Och i texten läsa:
Artikelförfattaren Håkan Eriksson, neuropsykiatrisk utredare vid Uppsala akademiska sjukhus, framhöll att nästan en fjärdedel av det svenska folket var ”begåvningsmässiga problemfall”.

Det där har jag inte riktigt kunnat sluta fundera över – att så många svenskar kan betecknas som ”mindre begåvade” – om jag nu får framföra en egen förenklad version om hur jag själv tyder det uttalandet.
Och kan då bli grubblande över att så många tittat på Mellon och efteråt föra ut ”Ett sånt skitprogram”.
Och lägger där gärna till den (runt mig) allmänna uppfattningen om att ”Det är bara skit på tv nu-för-tiden”.

OK – innan jag fortsätter formulera ut vad jag själv funderar – citerar jag även:
All civilisation är avhängig av graden av mänsklig förmåga. Vår förmåga att tänka, planera, skapa strukturer och sammanhang, förutse, förstå och åtgärda är helt avgörande för om och hur våra samhällen håller ihop och kan utvecklas. De här funktionerna kan förenklat kallas IQ.
Undersökningar visar att vid en genomsnittlig IQ under 90 går det inte att upprätthålla demokrati i ett land.

Den tesen ansluter jag mig gärna till – men vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till min fråga till mig själv: Kan det ha något ”IQ-samband” det här med att Sverige går allt uslare och att folk tittar på Mellon?
För – om man nu ”vet” att det bara är skitprogram på tv och att man i alla fall sitter där framför densamme flera timmar om dagen – vad säger det om de personernas IQ?”
Kan det rent av ha något att göra med att omdömet om våra lokala skolor inte kan beskrivas som – lysande?
Jag får fler frågor till mig själv men det tar måhända upp lite senare…

Jodå, jag får veta från ”Madame” att där ”visst” finns sevärda program på tv – även om de inte är särskilt många. När jag då lirkar lite för att få veta vilka program det kan vara så blir det lite svävande som naturprogram och gripande kärleksfilmer.
God underhållning alltså.
Inte att förakta – men kanske inte så ofta – intellektuellt stimulerande.
Tja, vad vet jag som inte haft tv sedan december 2009…

Hur som haver vill du läsa någonting intellektuellt stimulerande så läs då vad Patrik Engellau skriver om ”intelligensens betydelse” – där han bl a skriver så här:

Sandelin menar att det finns vetenskapliga belägg för det som vi nog lite till mans har anat sedan länge, nämligen att asiater i genomsnitt är världens mest intelligenta människor och att européer och amerikaner kommer på andra plats och afrikaner på tredje. Naturligtvis överlappar folkens intelligenskurvor varandra och naturligtvis finns det stora variationer inom varje grupp vilket naturligtvis betyder att en jättesmart afrikan kan överglänsa en normal asiat. (Hur det ligger till med begåvningen hos andra folk som ryssar, grönländare, latinamerikaner och västasiater vet jag inte.)

Jag fattar inte att det skulle vara något kontroversiellt med detta. Däremot får jag myror i huvudet när jag börjar fundera över konsekvenserna av dessa tydligen vetenskapligt säkerställda observationer.

Vill du veta vad det är för konsekvenser som framkallar myror i Engellaus huvud – läs vad han skriver…