Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Det kommer att göra ont…

Kan man ana – för dig och mig – tänker jag när jag i Kuriren läser:
Det fanns 13 miljoner skäl att växla upp direkt när nya kommunfullmäktige på måndagen höll sitt första möte.
Så mycket befaras kommunen gå minus i år.
Och det kommer att göra ont att fixa, sa kommunalrådet Anneli Bengtsson (S)

Och längre ner i Henrik Wising artikel får vi veta det igen:
– Det ser inte bra ut framöver. Vi måste krympa in i ram, och det kommer att vara smärtsamt och göra ont, sa Bengtsson.

Vad jag förstår beror det kommande ”onda” av stora budgetavvikelser i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden som gör att prognosen för 2018 pekar på ett minusresultat på drygt 13 miljoner kronor. Som kanske kan bli en aning mindre om man vid årsbokslutet kan justeras ned det med sparade av öronmärkta medel så att de röda siffrorna hamnar på: minus 9,8 miljoner.
En förhoppning man inom kommunen för ut.

Eftersom jag inte tog mig för att besöka KF-mötet (tänkte bevaka det genom utlovade webblänken – som emellertid inte fungerade) vet jag inte om fadäsen med Tennisparken togs upp som en av de mer betydande skälen till det väntade underskottet.

Nå, vad jag blir lite fundersam över är ”Hos vem kommer det mest att göra ont?”.
Och anar att de som mest kommer att känna av det onda blir vi Vingåkersbor då jag kan se framför mig indragningar och nedskärningar inom vissa områden.
Och har nog t ex en aning svårt att tro att de verksamheter som pekas ut här ovan:
socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden kan minska ner sina kostnader under 2019. I alla fall inte utan att det kommer att ”göra ont” på sina håll…

Så småningom lär vi få veta hur det blir med vår kommun. Vad jag tycker mig se är att den nybildade majoriteten i KF – S, MP, KD och C är förhoppningsfulla att kunna ”fortsätta kunna utveckla Vingåker”.
Enligt vad Henrik Wising skriver i Kuriren:

Överst på listan över huvudområden står då ansvarsfull ekonomi, tätt följd av skola, hållbar tillväxt och landsbygdsutveckling. Partigruppledarna är medvetna om att det kommer att krävas mycket för att nå dit de vill: samarbeten med övriga partier, nytänk och smarthet.

– Kreativitet och tillit. Det är mycket vad det handlar om, säger Håkan Östlund (MP).

Hm, mumlar jag lite för mig själv – Tillit? jodå det tror jag inte bara jag utan även de flesta ortsbor känner för Vingåker och framtiden.
I alla fall som det känns i nuvarande läge.
Men som Clemens säger – det där med ”nytänk, smarthet och kreativitet” vad ska det komma ifrån?
Kanske från kommunens duktiga tjänstemän? Om de tillåts tänka fritt…
Tänker jag innan mitt nära framtidsintresse övergår till att försöka åstadkomma lite eget nytänkande till eftermiddagens bowling – som klart behöver förbättras.
Men tilliten om det är ständigt på topp!

PS – är du en gnutta intresserad av politik på annan nivå – tipsar jag gärna om vad Patrik Engellau skriver idag. Hans text börjar så här:
En sak som jag lärt mig genom livet är att man inte ska underskatta vad ens de stolligaste politiska viljeyttringarna kan ställa till med på längre sikt.