Det småaktiga Vingåker–

…betyder (nog) inte alls vad du först kan tro – vilket du förmodligen bättre förstår när du läser vad jag nu skriver. Vill jag tro i alla fall…
Nåväl jag kom just att tänka på den lilla staden Llangollen i Wales som jag och Madame alldeles snart kommer att passera på vår väg till upplevelser i Snodownia National Park…

För egen del har jag besökt Llangollen ett otal gånger – inte minst då för att få uppleva:

Eisteddfod Gerddorol Ryngwladol  – en årligen återkommande internationell körfestival, som arrangerades första gången 1946. Den pågår under en dryg vecka i juli varje år, och körer från många länder uppträder och tävlar i olika klasser. Tidigare hette festivalen Eisteddfod Gydwladol Gerddorol, vilket är att märka. Både ’cydwladol’ och ’rwyngwladol’ kan översättas med ’internationell’, men har lite olika bibetydelse: ’Cydwladol’ betyder ’för alla länder’, medan ’rwyngwladol’ snarare betyder ’mellan länderna’.

För inkvartering av de gästande körerna engageras även befolkningen i närliggande orter men även längre bort än t ex Wrexham. Utländska körer som fått förmånen att bli antagna, har fritt uppehälle från det de anländer till London.

Nå, körfestival kanske inte – så där direkt – lockar så många i Vingåker – men – om du klickar på den grönfärgade länken här ovan och sedan när du kommer till festivalens hemsida klickar på filmklippet med de tre unga damerna på så får du ta del av ett innehåll som – betydligt – skiljer sig från ett ”Pridetåg” eller en Vingåkersmarknad – här på hemmaplan…

Du – Langollen har 4500 invånare – och bland dessa tydligen – kommunanställda som har intressen som går långt långt utanför den egna kommunen.
Långt bortom Rejmyre om jag nu ska ta till en liknelse från vår egen kommun.

Och jag skulle gärna ha en pratstund med kommunens upplevelsechef och få veta varför (han/vi) i Vingåker är så ängsligt småaktiga i vårt tänkande.

OCH – kan du tänka dig att vi i Vingåker skulle kunna åstadkomma en liknande hemsida för att locka långväga besökare till ett egenproducerat program?
Nej, svarar jag mig själv, och lägger till ”det beror ju för fan på att där inte finns någonting att marknadsföra”. 

Vilket du kan se att det finns i Llangollen i år – som du bl a kan se att bildspelet överst på deras hemsida visar och allt övrigt du kan klicka dig in till..
Eller hur – upplevelsechefen…

Till Llangollen (214 mil bort med bilen) åker jag gärna tillbaka – men Tennisparken (en promenad på 1200 meter) och vad som erbjuds där – förmår inte att få mig till att öppna ytterdörren…

Lämna ett svar