Färglösa?

Du Bjarne,
När jag läser det du och flera skriver om våra politiker som beskrivs som 
undermåliga undrar jag varför de är så färglösa. Det kanske är så att de i själva
verket är en spegling av oss själva, det svensk folket som, i jämförelse med 
andra, har blivit så där jämrans färglösa och lagom. 

Visst har vi namn som Jan Eliasson och Margot Wallström i FN och Cecilia Malmström i EU som sprider glans över oss men rikspolitikerna hemma verkar mest ovilliga eller oförmögna att ta sitt ansvar och flyttar omkring ansvaret för misslyckandet på varandra.

Den utdragna processen man nu följer är visserligen formell och korrekt men ack så  onödig för att få till ett extraval för att justera väljarnas politiska uppfattning.

I Frankrike är det mer handgripliga tag som gäller. Bönderna t.ex har genom åren hällt ut mycket mjölk och många tomater på vägarna när de blivit förbannade. Åkarna har blockerat vägkorsningar och nu är det gula västar som används för att markera att man inte längre har råd med sitt dagliga bröd. I samma takt som folkets röst stiger sjunker Macrons röst och han höjde  raskt lägsta lönen med 100€ i hopp om att lugna pöbeln.

Att se politikerna i England i sin trånga lokal käbbla med premiärministern visar på tåga. 
Theresa May kommer att kämpa ända in i kaklet för sin uppfattning innan både hon och Brexit snart blir utröstade.

En som begåvat nog självmant valde att kliva av innan folket sade till är Merkel som fick en 10 minuters lång applåd för 18 års förtjänstfullt ordförandeskap i sitt parti CDU. Man kan undra om hon också kommer att få en bronsstaty som sossen Willy Brandt fick på sin tid.

En som också, med visst buller, avgått är Sara Danius. Får en känsla av att man måste söka efter färgstarka personer utanför politikerkretsen. Hon är en av flera starka kvinnor som också har förmågan att accentuera styrkan med sin klädsel. Inte minst då på de senaste 2 årens Nobelfestligheter där hon genom sin uppenbarelse överglänste de flesta prominenta personerna.

En som förträffligt målande skriver om Sara Danius och hennes nobelblåsa är Cecilia Hagen i Expressen

Vad sägs t.ex. om ”En fullblodsnarcissist – eller kulturens absoluta härskarinna? Och när hon väljer att skina, då skiner hon starkare än någonsin solen. Överskuggar precis alla andra. kungligheter och Nobelpristagare lika.
Hon är inte att leka med. Gittan Danius.”
/Åke