Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Hur orkar de?

Funderar jag lite förstrött när jag i Kuriren läser att flera av våra lokalpolitiker hoppar av politiken. Ett enkelt svar på rubriken skulle förstås då kunna bli – alla gör det ju inte. Och nog kan jag förstå det, funderar jag för mig själv, när jag läser om två av de lokala politikerna jag träffat personligen finns bland de som hoppar av – Helena Edrenius (S) och Staffan Appelgren (VTL) – två  som jag gillar – och som jag fått respekt för när jag personligen kunnat få ta del av deras starka engagemang för – Vingåker.

Av många (personliga) skäl skulle jag aldrig få för mig att försöka bli lokalpolitiker – och ännu mindre – rikspolitiker. Kanske mest av den anledningen att jag har på tok för kort tålamod för att vilja lägga ner tid på att övertala (som jag förstås anser) okunniga, rent av ointresserade medmänniskor att begripa storheten de ”vettiga, begåvade och kloka förslag jag för fram”.
(viss ironi där)
Inte ens en erbjuden dubbel riksdagsmannalön skulle kunna få mig att ändra på den inställningen.

Där blev jag sittande stilla en stund, i en sån där snabbt förbifarande förflugen fundering, om det över huvud taget finns någonting som skulle kunna få mig intresserad av lokalpolitik så mycket att jag skulle bli medlem i något lokalt parti för att där försöka uppnå en sådan position att jag skulle få möjlighet att – påverka.

Hur jag än försöker hindra det – men svaret är nej. Till svaret ovan kan jag lägga att jag kan inte tänka mig något tristare (kan jag förstås – men man säger ju så) än att sitta i KF bland minoritetspartierna (vilket det skulle bli som det är nu) i fyra år och just inte få igenom något av ”mina förslag”.
Som förstås (mest) skulle vara av den sorten (som jag tidigare i dag skrev om under Högst Personligt) – dvs kreativ förstörelse.
Vilket inte något lokalt parti skulle våga säga ja till.
Det kan jag i viss mån förstå – då det förmodligen skulle skapa någonting i KF i paritet med dagens – (innegrej) klimatångest.
Då är jag mer förvånad över deras ovilja och oförstående till kreativ förnyelse…

Fast jag kommer genast på en (smått elak) liknelse ”Den förmågan är nog lika låg som vattenståndet i Vingåkersån” som inte räcker till att hålla i gång (ens) de av kommunen inköpta (små) vattenkraftverken…

Hm, undrar om Edrenius och Appelgren skulle vara intresserade av att (med mig) starta ett nytt lokalt politiskt parti KFKreativ Förnyelse…
Klart jag skojar…