Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Kommunikatörer?

I fredagens Fokus läste jag en mening som väckte en liten frågande förvåning inom mig. Så här står det:

”I höstas skrev Mats Svegfors, ihop med social­demokraten Lars Engqvist och medieproffset Thomas Grahl, en debattartikel i DN och efterlyste ett helt nytt stödsystem för tidningar, i nivå med public service som i år får 8,5 miljarder kronor via skattsedeln.
– Vi behöver någon som ger grundläggande neutral samhällsinformation. Någon som informerar medborgarna om fakta. Den rollen fyller i någon mån tidningarna i dag.
Men definitivt inte kommunernas kommunikatörer.
( min fetmarkering)

Det var den sista meningen där som fick mig att stanna upp i läsningen och fundera över ”kommunikatörerna i vår kommun”. Med följdfrågan ” Vad gör dom?”
Under ett kort ögonblick blev jag tveksam om vi över huvud taget har några kommunala kommunikatörer – eftersom jag inte så där direkt kom på något exempel på det – och loggade in mig på kommunens Facebook-sida för att se om där fanns vägledning.

Aha, tänkte jag, självklart (?) är det kommunikatörerna som ansvarar för kommunens FB-sida vilket fick mina funderingar att hoppa vidare till vår kommuntidning som utkommer fyra gånger om året.
Och vidare till kommunens hemsida.

Gör en snabbkoll på kommunens hemsida och finner att där finns en IT/kommunikationschef som heter Paria Pestrea, och två kommunikatörer vid namn Emma Blomberg och Niklas Bredenberg som samtliga har sina arbetsplatser i kommunhuset.

Jag tar det igen:
– Vi behöver någon som ger grundläggande neutral samhällsinformation.
Någon som informerar medborgarna om fakta.
Säger den f d chefredaktören för SvD, Mats Svegfors.

Som jag ser på saken – kommunernas kommunikatörer ska väl endast förmedla ”fakta om kommunen” till kommunens invånare? Att det finns ett frågetecken där beror på att jag – en stund – blev tveksam över om jag har (tänker) rätt där.
Och det tycker jag att jag gör.
Liksom att jag anser att våra kommunikatörer gör ett utmärkt jobb vad det gäller den saken…

…och övergår till att fundera över vad jag kan tänkas få för funderingar om den här informationen som kommer från tidningen Fokus. Kanske att jag har 7800 minuter i månaden (4 tim per dag) att spendera på annat än tv-tittande…