Kriget mot verkligheten…

…är en rubrik till ex text skriven av Patrik Engellau hos DetGodaSamhället.
De som krigar är dagens politiker och dem de krigar mot är dig och mig – verklighetens folk – som Engellau beskriver det.

Det är ju måndag, veckans bästa dag enligt mig, vilket förstås har den påverkan på mig att jag har vaknat med ett positivt sinnelag, som då i sin tur möjligen kan skyllas på när jag skriver ”Det här är den bästa text jag läst på mycket länge”.
Som börjar så här:

Levande organismer har alltid någon strävan. Träd, ödlor, bönder, företag för, var och en på sitt sätt, en kamp för överlevnad och tillväxt.
Även den svenska staten, representerad av vår tids härskande politikervälde, utkämpar en strid som i sista hand, liksom när det gäller andra levande varelser, har sin egen överlevnad och utveckling som högsta mål.
Politikerväldets ambition, förutom att gynna sig själv, vilket det har gemensamt med alla andra slags välden, är att omvandla verkligheten.

Men också:
Kriget mot verkligheten pågår överallt och med allt större aggressivitet i hela vårt samhälle. Det som är uppenbart för verklighetens folk måste bestridas. Verklighetens sanningar och ersätts med nyuppfunna dogmer.
En sådan dogm är den statliga värdegrunden som utarbetats av Skolverket. Enligt den har alla människor lika värde. Vad det riktigt betyder vet man inte, till exempel att alla har samma lön eller springer lika fort i Olympiaden eller betingar samma pris på en eventuell slavmarknad eller älskas lika mycket av Stefan Löfven.

Nu handlar Engellaus text huvudsakligen om politik (och politiker) på riksnivå men nog kan jag finna små, små, tecken som lite pekar åt Vingåkershållet till.
Läs vad Patrik Engellau skriver och se om du därefter – tycker som jag
(glöm inte läsa kommentarerna)

Lämna ett svar