Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Man kan läsa…

…texter på många olika sätt. Vågar jag påstå att jag vet efter att ha varit redaktör för olika tidningar sedan 1967. Ett oerhört roligt jobb – att försöka informera och underhålla läsarna så att de skulle vilja fortsätta prenumerera på ”mina tidningar”.
Och att ännu fler skulle vilja bli prenumeranter.
En kittlande utmaning för mig var att – lyckades jag med det var det lättare att få annonsörerna intresserade. Vilket gärna kan tydas – betyder lönsamma tidningar.
Nu får du stå ut med att jag skryter över mig själv – mina tidningar var alltid lönsamma. Och dessutom vill jag få till protokollet att jag har räddat två organisationer från konkurs – Svenska Busstrafikförbundet (1983) och Svenska Kennelklubben (1976) – genom att förändra deras tidigare ”till döden trista medlemstidningar” till en lysande ekonomisk framgång som gjorde organisationerna ekonomiskt stabila.

Fan vad skönt det var att få skriva de raderna…

Som kom till synnerligen spontant när jag (egentligen) bara ville skriva om ”att jag är nog ensam i Vingåker att läsa texter som jag gör”. Vi får väl se vad du säger om den saken efter vad jag nu ämnar skriva.
Jag läste i går tidningen Fokus och såg att tidningen söker nya medarbetare.
Så här ser annonstexterna ut:

Är du en erfaren redaktör som vågar gå i otakt?

Vi söker dig, som uppskattar uppriktighet och nyfikenhet i läsarnas tjänst.
Du som vet att det går att hantera det svenska språket på ett sätt som ger stilistik i världsklass och som kan redigera en text dit.
Du är mer intresserad att beskriva världen som den är, än att tala om hur den borde vara. Du är inte rädd för fakta, möten eller meningsskiljaktigheter.
Du förstår att hemmablindhet och grupptänkande är journalistikens dödsfiender.
Ditt jobb på Fokus blir att, tillsammans med våra reportrar och skribenter, vässa tidningens tilltal. Därför är det viktigt att du förstår Fokus egenart.
En stor del av din tid går åt till att utveckla och stimulera andra skribenter, men du skriver också själv och då med hög profil. Du arbetar i nära samarbete med chefredaktör och redaktionschef.
Du ska ha förmåga att se de vinklar som andra missar och finna de historier ingen annan kan eller vill berätta.
Du måste ha en bred ämneskunskap. Fokus behandlar politik, ekonomi, kultur och vetenskap med samma initierade och intelligenta tilltal. Vi förutsätter att du har särskild kompetens i något av dessa områden.
Om du ser journalistiken som en möjlighet att främja ståndpunkter du »brinner för« är det här inte ett jobb för dig.  (min rödmarkering)
Engagemang av den typen hör hemma på fritiden.
Men om du lockas av att ifrågasätta både dina egna och andras övertygelser är Fokus kanske rätt ställe för dig.
Du har antagligen en bakgrund inom journalistiken, kanske inom public service eller på större dagstidningar, men har tröttnat på långsamhet och likriktning.
Eller så har du en annan bakgrund, men med erfarenheter som gör att just detta jobb är som klippt och skuret för dig.
Allt du behöver göra är att övertyga oss.
Välkommen! 

Är du en reporter som inte räds din nyfikenhet?

Vi söker dig som, liksom vi, tycker att rädslan och ängsligheten fått breda ut sig för mycket. Som besväras av att en värld stadd i förändring på många redaktioner inte verkar föda nyfikenhet, utan oro och en vilja att lägga saker tillrätta.
Ditt jobb på Fokus blir att, tillsammans med redaktionen, finna de berättelser som gör att våra läsare förstår världen och sig själva bättre.
Ämnesmässigt kan det handla om politik, ekonomi, kultur eller vetenskap. Eller något annat. Eller en blandning av flera ämnen.
Det viktiga är att du förmår att se varför en historia är värd att berätta och att du har förmågan formulera den på ett sätt som möter höga krav på stilistik.
Fokus är en liten redaktion som bygger på att alla deltar i öppna samtal om ämnen, vinklingar, problem och fakta.
Du förväntas bidra till den löpande diskussionen med välgrundade synpunkter.
Du förväntas välkomna personer med andra åsikter och erfarenheter än dina egna. Det är en stor fördel om du är särskilt kunnig i något speciellt ämne, oavsett vad det ämnet är.
Om du ser journalistiken som en möjlighet att främja ståndpunkter du »brinner för« är det här inte ett jobb för dig. (min rödmarkering)
Engagemang av den typen hör hemma på fritiden.
Men om du lockas av att ifrågasätta både dina egna och andras övertygelser är Fokus kanske rätt ställe för dig.
Du har antagligen en bakgrund inom journalistiken, kanske inom public service eller på större dagstidningar, men har tröttnat på långsamhet och likriktning. Eller så har du en annan bakgrund, men med erfarenheter som gör att just detta jobb är som klippt och skuret för dig.
Allt du behöver göra är att övertyga oss.
Välkommen!

När jag läste de här två texterna sent i går kväll hamnade mina funderingar – bums i något som kan beskrivas som: ”Undrar hur man inom Vingåkers kommun tänker när de vill anställa nytt folk?” Jag menar då – är man lika klar i sin beskrivning över vad man förväntar sig av den som söker jobbet?
Att den som söker jobbet ska ge fullständigt f-n i sin politiska värderingar utan bara se till att göra ett så bra jobb att kommuninvånarna blir starkt nöjda och glada.

Du – den funderingen tror jag aldrig skulle dyka upp hos någon i Vingåker som läser texterna ovan. DÄR – har du hela anledningen till detta långa inlägg.
Försök inte – du läser inte som jag eller vad jag läser – förutom att du inte bryr dig ett uns om den saken…
Båda anledningarna är lika jämrans trista och är största orsaken till varför Vingåker är den kommun den är. Alla går i takt.

För att runda av – jag var alltid en redaktör som gick i otakt!
Därav mina framgångar med tidningarna.
Finns det någon chef i kommunen som vågar gå i otakt?
Som har förmåga att se de möjligheter som andra missat och finna de lösningar ingen annan vågar eller vill berätta.