Missbedömning…

Jag löser ofta korsord – säkert en sju-åtta varje vecka. Sägs vara en bra aktivitet för att hålla Alzheimer borta.
En lösningsfråga i ett 2-sidigt korsord i Året Runt kunde jag inte komma på lösningen till. Det var just ordet ”missbedömning” som jag mycket väl vet vad det betyder men alla mina svar passade inte i det långa svaret som skulle innehålla 15 bokstäver och dessutom börja på bokstaven K. Så småningom kom jag så långt att kunde se att slutet på svaret stavades  –ställning.

Du – det tog mig två dagar att begripa att svaret var – Kattutställning.

Att jag kom att tänka på det denna söndagskväll att jag tidigare i dag fick uppleva att jag under ett par dagar ägnat mig åt en rejäl – en smått skrämmande – missbedömning.
Jag fick för ett par dagar sedan veta av Madame att en av hennes döttrar skulle sjunga i Västra Vingåkers kyrka klockan elva denna söndag och fick frågan om jag inte ville följa med och lyssna på hennes och hennes tre medsjungande damer.

Jag hade för en tid sedan lyssnat på de vackert sjungande fyra i Högsjö kyrka och föreställde mig att upplevelse skulle bli av samma slag denna gång:
Dessutom fann jag det en smula intressant att – för första gången – få ”titta in” i kyrkan

Jag beskriver ofta mig själv som en ”gedigen ateist” och blev en aning förvånad när jag kommen innanför dörrarna förstod att nu ”väntade mig en rejäl dos söndagsgudstjänst” – med små avbrott av de sjungande damerna.

XXX” väste jag mycket tyst till mig själv. De tre exen står för samma ord som prästen använde som (nedre) slutstation för oss olyckliga syndare som inte kommer till himlen.

OK, du klarar det, sa jag till mig själv styrkt av vetskapen att jag har klarat av att genomlida ett tal av vår statsminister, utan att förlora förståndet – så klarar man (dvs jag) nog av att höra en del ”Gudsord”.

Jag kan inte minnas när jag senast övervarade en Gudstjänst i en svensk kyrka. Det är i alla fall så länge sedan att mitt personliga ”mannaminne” helt har glömt bort det.

Dagens upplevelse blev en smula skrämmande på så sätt att – det agerande som en del av de (ungefär 75) kyrkobesökarna visade fram – väckte upp obehagliga känslor inom mig. Jag uppfattade hos dem en slags ”fanatism” (Hängivenhet för saken) som fick mina tankar hamna i en jämförelse med nazismen förr – och Islam nu.
All slags fanatism skrämmer mig…