Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Mitt förstånd…

…är det väl lite si och så med tycker jag mig förstå – även om jag också anser att det lite beror på vad ”vi snackar om”. Som vad jag läser i den bok jag hänvisar till i förra inlägget, i vad författaren Elsa Widding skriver om det här är med t ex vindkraftverk – eller solpaneler. Är du en förespråkare för sådana blir du nog inte helt glad över vad hon skriver…

Nåväl, det var inte just det jag blev sittandes i funderingar över, utan att jag (av ren nyfikenhet via en annons på Facebook) fått en offert på vad det skulle kosta att installera ”solel” på mitt hustak. Förespråkarna för sådan utlovar ”stora besparingar” och att man så småningom rent av får el gratis till sitt hushåll.

En normalkorkad svensk går förstås på sådana löften. Men nu är jag ju inte ”sådan” så jag fick därför för mig att se ”hur det är med den saken”.
Så jag började söka efter information på internet. 

Har väl ingen vidare stor tilltro vad de stora tidningarna skriver – men tog i alla fall del av en artikel i Expressen där jag läser:

”Med solel minskar ditt behov av köpt energi och sänker dina elkostnader. Kostnaderna för solel påverkas ju inte av energipriserna i världen och när du har betalat din anläggning är energin solcellerna alstrar i princip gratis, skriver Svensk solenergi. 

Räkna med en avskrivningstid på 20 år för att se om det blir lönsamt. Men bidrag kan du ha skrivit av kostnaderna betydligt tidigare. Eftersom de flesta leverantörer lovar en livslängd på minst 30 år så kommer anläggningen att gå med vinst.”

Jaha , inte särskilt lockande för en som just fyllt 80. Inte heller när jag också läser:

”Gör du av med mycket el på sommaren tjänar du mer på att ordna solel. På höst och vår ger solenergin betydligt mindre, under november till februari ska du inte räkna med någon el alls.”

Kollar min senaste faktura från Vattenfall (juni) och ser att där står: 
Beräknad årsförbrukning: 5 962 kWh och får för mig att tycka ”Inte så mycket för en 122 kvm stor villa – med elvärme.”
Nå, jag luras lite där för jag använder inte några el-element utan all uppvärmning sker med (en) luftvärmepump.

Tidigare i dag fick jag för mig att kolla om jag var ”lika smart som en sjätteklassare” genom att i AB svara på åtta frågor i matematik.

Och det var jag ju, så jag tog mod till mig att börja kolla siffrorna på mina elfakturor.
Jag gör det lätt för mig och påstår (här) att min årliga elkostnad (inkl allt) ligger nära 13-tusen kronor om året. 

Jag kollar vidare hos Vattenfall och ser att för tiden november-februari betalade jag ganska exakt 5000 kr i elkostnad. 1250 kr/månad.

Offerten jag hänvisar till ovan visar att det företagets pris låg på 96-tusen kronor efter alla godkända avdrag.

Du – det här blir ju urtrist att sitta här och botanisera om elsiffror – men enligt mina egna ”uträkningar” skulle det ta mig över 20 år för att uppnå gränsen ”anläggningen går med vinst”. Helt ointressant alltså. För mig då.

Dessutom – eftersom ”förståsigpåarna” inom klimatrörelsen högljutt utlovar en ”allt varmare planet” (snudd på obeboeligt om 10 år enligt vissa) förstår jag ju att min elförbrukning därför automatiskt kommer att minska.

Elsa Widding håller inte alls med mig om den slutsatsen.
Kan bero på att hon är betydligt kunnigare än jag…

Svenska värme- och köldrekord