Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Mörkt-supervulkaner och ångest…

Blev det i huset vid halvtio-tiden i går kväll – i alla fall i den närmaste omgivningen kring Marknadsvägen där jag bor. Lite kul faktiskt – tänkte jag i alla fall efteråt – att se hur (bra) jag själv klarade denna mörka överraskning liksom att se hur det snabbt det började lysa av ljuslågor i fönstren i husen runt omkring.

Mörker – är ett ord som kommer fram som en känsla – när jag läser vad Patrik Engellau i dag skriver om – populism.

”Elitpartierna (och deras härolder i media, men jag bortser från dem) brukar anföra att populistpartierna inte har någon riktig politik utan bara orealistiska slagord, ja, det är just de grovt tillyxade förslagen, ”enkla lösningar på svåra problem”, ofta avlossade nonchalant från höften, som anses definiera partier eller politiker som tillhöriga populismen.”

Men också:
Min uppfattning är att elitpartierna har rätt i dessa anklagelser mot populistpartierna. Graden av seriositet varierar förstås mellan enskilda populister men det är svårt att värja sig från intrycket att de strävar mer efter att ha drag under galoscherna än att presentera genomtänkta politiska program.
En detalj som sällan brukar uppmärksammas när populistpartiernas svagheter väl är konstaterade är att elitpartierna inte heller har några särskilt seriösa program”.
(min fetmarkering)

Mmmläs krönikan och du kanske som jag får ordet mörker att framträda.
Jag menar då nog där – på grund av den förda politiken…

Ja – vad vet jag – men så mycket vet jag att om mina vänner (de flesta i alla fall) tydligt skulle (offentligt) visa vad de har för åsikter i sitt politiska tänkande skulle de sannolikt utvisas från kommunen (en tanke bara) enär de inte alls delar dess – värdegrund.

För som en sa: ”Jag struntar fullständigt i om SD drev en bordell för nekrofiler i Biskopsmåla (Blekinge) på 90-talet – vad jag bryr mig om är vad de visat att de  och Åkesson ville med sin politik på tjugohundratalet och framför allt – vad de vill åstadkomma med sin politik den kommande framtiden”.

Jag tror faktiskt att jag delar den synen (sättet) att se på livet…

Däremot är jag mindre intresserad av att bry mig om folk som t ex anser sig lida av klimatångest. Men -vaf – tänker jag – varför då inte ge dem något mer rejält att bita i  – än koldioxidutsläpp.
Supervulkaner

Om kommunen får för sig att starta en sådan grupp kan jag nog tänka mig bli medlem.
I alla fall om det ingår ett antal årliga och trevliga/festliga ”sammankomster”…

Apropå – ångest – jag är inte helt opåverkad av sådan. Kan jag informera er läsare om – som att jag en kort stund efter elavbrottets början fick en släng av sådan (?) när jag funderade över ”Hur blir det nu i morgon bitti då – med morgongröten – om avbrottet då finns kvar?” 
Men kom snabbt ihåg min kloka norskfödda mammas råd – det finns alltid utvägar. Och precis, en nanosekund senare tänkte jag ”I så fall sätter jag mig i bilen och far till Sultan i Katrineholm för en ”fika”.
Och, kom jag sedan på, då kan jag ju  också unna mig en mumsig räkmacka därtill.
Och såg det som en klart positiv förändring till den sedvanliga morgontillvaron…

För säkerhets skull laddade jag genast kaminen med ved.
Men lovade mig också att senare i dag handla ”drivmedel” till mitt Trangiakök (ett slags spritkök) som säkerhet inför eventuella kommande elavbrott.