Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Om begåvning m m…

Jag är en av de många som tror på Charles Darwins utvecklingslära som kort brukar beskrivas som ”Naturligt urval innebär att individer med egenskaper som gör att de är anpassade till den aktuella miljön oftare överlever och kan fortplanta sig, vilket gör att dessa egenskaper tenderar att vara de som sprider sig till kommande generationer.”

Att jag att hamna i de tankarna beror på att jag just läst en text som provocerar mig en aning trots att – jag i princip håller med i vad artikelförfattaren skriver:

Tänk dig kära läsare att du lever för 30 000 år sedan i en liten primitiv flock i skogen. En dag ser du att tre av dina kamrater blir sjuka och dör efter att ha ätit några röda svampar med vita prickar på. Förhoppningsvis drar du då slutsatsen att det inte är en klok idé att äta röda svampar med vita prickar på. Utifrån tre enskilda fall drar du alltså en generell slutsats.
Och om du olyckligtvis inte är tillräckligt begåvad för att göra det kommer du snart att dö vilket i och för sig medför fördelen att mänskligheten slipper dras med dina undermåliga gener.

Undermåliga gener? Min första spontana tanke blev ungefär ”Det går alldeles för många undermåliga gener på våra gator – som överlever”.
Jag funderar vidare…