Om ”swishjournalister”…

”Ett av de mest nedsättande orden i Sverige idag är ordet ”swishjournalist”. När fast anställda på exempelvis public service, eller de stora tidningsdrakarna, föraktfullt bräker fram ordet kompletterar de det som regel med någon skämtsam kommentar om ”högerextremister”, ”svärjevänner” (felstavat eftersom alla SD-sympatisörer anses vara fullkomligt obildade och korkade) eller ”haverister”.

Underförstått: swishjournalister är av en sämre sort. De kan inte få jobb på de fina tidningarna eller i det opartiska public service. De skriver inte lika bra som etablerade journalister i Sveriges radio eller på Aftonbladet. De är populister och enbart värda förakt.

Detta är naturligtvis en ren och skär lögn. (min fetmarkering)
De så kallade swishjournalisterna är definitivt inte sämre än de etablerade, varken lingvistiskt eller kunskapsmässigt. Stolpskott finns förstås både bland de ”fina” och de ”fula” journalisterna, men swishjournalisterna är påfallande ofta både mer pålästa och hederligare i sitt arbete.
Och det är egentligen ganska naturligt. Dels är de obundna och därmed friare än exempelvis en journalist på Sveriges radio eller Dagens Nyheter. Dels är de beroende av att göra så hederlig journalistik som möjligt, eftersom få annars skulle stödja dem.
En swishjournalist kan helt enkelt inte skriva en massa trams och ändå få betalt, så som en ledarskribent på exempelvis Aftonbladet kan göra.”

Den som skriver så är Bitte Assarmo och vill du läsa hela hennes text så klicka – här.

Och – i alla fall jag som varit journalist, chefredaktör och tidningsägare i många år – nickar kraftigt JA och håller med i vad hon skriver…

Och funderar lite över vad jag ska ha för tankar om Kuriren…

Lämna ett svar