Onsdagsblandning…

Ibland förstår jag inte – som när jag på Dagens Industris nätutgåva ser rubriken ”Tre aktier du ska sälja omgående”. I ingressen till den låsta artikeln kan jag i alla fall läsa:
Investtech
har identifierat tre svaga kort på börsen – som du bör sälja direkt.

Jag blir där sittandes i funderingar kring min fråga till mig själv ”Vem ska då köpa dessa svaga kort till aktier?”
Några korkade aktienoviser med för mycket pengar?
Nå – det kanske går att få veta i artikeln.
Men hur som helst:

Korkade var ordet – vilket det även det är i en rubrik på DGS som säger ”Hur kan ni vara så korkade?” och där Jan-Olof Sandgrens text börjar så här:

Fick denna fråga på en uteservering när jag fikade med en kille från andra sidan jordklotet, som under drygt ett år i Sverige snappat upp åtskilliga rykten och rövarhistorier – mest från folk han mött under SFI-utbildningar, på arbetsförmedlingen och i sociala sammanhang.
Och det hade lett honom fram till följande slutsats: Sverige delar ut hur mycket pengar som helst, till vem som helst och av vilken anledning som helst.

Och där du också kan läsa:
Det är nämligen en ganska spridd uppfattning att svenskar är lite korkade. Jag har stött på den åsikten otaliga gånger, i den förort där jag bor, bland högstadieelever med invandrarbakgrund och även bland kloka människor med rötter i andra kulturer. Väldigt många verkar tycka det – ofta utan elakhet eller onda avsikter, snarare med ett stänk av medlidande.

Sug på den du – bästa Vingåkersbo…

Och om du har tid över för att ta till dig lite mer ”visdom” så läs gärna vad Patrik Engellau skriver under rubriken – Rasism. Ett smakprov här:

Det sägs ofta – utom bland en del ofta statsfinansierade aktivister som gjort ett levebröd av att skälla svenskarna för rasister; se Mohamed Omars berättelse om detta här  – att svenskarna är det kanske minst rasistiska folket i världen.

Det stämmer med mina erfarenheter. Svenskarna är inte rasistiska i den normala bemärkelsen att vi skulle tycka illa om eller förakta eller malträtera folk av annan etnisk tillhörighet.
Däremot har vi svenskar av tradition varit behäftade med en föreställning som inte alls varit rasistisk i sina avsikter men väl blivit det i sina konsekvenser. Det är föreställningen att alla människor innerst inne är svenskar och att det bara är utanverket – färgen, hårkrullet, tygerna och kryddorna – som skapar olikheter.

Vi har utgått från att folk från alla andra kulturer egentligen lika ambitiösa, lika flitiga, lika ansvarskännande, lika tystlåtna och konflikträdda, lika gråsossiga, lika plikttrogna och lika ömsesidigt jantelagsfixerade och avundsjuka och lika barnkära som vilken smålänning som helst (för femtio år sedan kanske jag bör tillägga för att poängen ska gå fram).

Funderar lite över om inte ordet korkade även passar in också där?
Kan inte bestämma mig och fortsätter därför med:

Hej Bjarne,
Vingåker förnekar sig inte!

Under många år har Aktuell Hållbarhet samlat och summerat data och parametrar som mäter aktivitet och ambition på miljöområdet.Varje år byts parametrarna ut och frågeställningarna skärps vilket gör det svårare att få poäng. Det år inte bara att luta  sig tillbaka och vara nöjd. Miljö-och hållbarhetsarbetet kräver ständiga förbättringar,nya strategier, investeringar och skärpningar av ambitioner.

Rankingen vill lyfta fram föredömena och även visa vägen för de som förutom vård, skola och omsorg också har tid och pengar över att sats på miljön. En nyckel till framgång är ett bra samarbete mellan politiker och tjänstepersoner.

Så här gjordes rankingen för 2018

Helsingborg blev Sveriges miljöbästa kommun 2018 för andra året i rad med sin tydliga vision om att bygga en modern stad med ett förnyat klimatväxlingprogram.

Var hamnade Vingåker då som sedan 2009 hamnat på dessa platser?
På raden över ser du de tidigare placeringarna.
På bilden under den senaste placeringen.

Aktuell Hållbarhet har skickat ut en enkät till alla kommuner med 23 frågor. Svarsalternativen varierar och frågorna ger olika poäng.
På den här länken
 kan man läsa frågorna och se vilka svar som Vingåker lämnat.
Det är med förvåning man tar del av den mindre smickrande placeringen då ju kommunen gärna framhåller sina ambitioner som en framåtlutande miljökommun.
Placeringen i länet blev 9 (sist) och i kommungrupp 50 (av 52)
För den intresserade som vill se andra kommuner i Sverige resp länet med 
poäng och placering kan det göras här.
Åke

Hm – 277 av 290. Vad gör (betyder) då MP i Vingåker – frågar jag mig.

Lämna ett svar