Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Orättvisor på gång…

…som kommer att drabba kvinnliga idrottare. Tänkte jag att ni som inte är så intresserade av kommunpolitiken i alla fall skulle kunna tänkas ta del av.
I en tänkvärd text som börjar så här:

De nya regler som i tävlingssammanhang sannolikt införs för transpersoner (individer som känner sig tillhöra det motsatta könet) kommer att få ett stort genomslag under nästa olympiad.
Den internationella olympiska kommittén har av sin rådgivande underkommitté i frågan rekommenderats godkänna att en manlig transperson inte behöver ha genomgått några kirurgiska förändringar för att delta som kvinna.
Det räcker med att hans testosteronnivå ligger under en viss nivå under ett år före tävlingen.

Lite längre ner i texten står:
Även personer, som är helt ointresserade av sport, kan bli upprörda över följderna av den nya politiken. I framtiden kommer då biologiska kvinnor att förlora alla rekord och även medaljer i de allra flesta sporter.
Det betyder också att de kommer att förlora de prissummor och andra pengar samt publicitet som sammanhänger med att vara en sportstjärna. Understöd av olika slag för till exempel träningen, som fyller större delen av året, kommer att falla bort.
Från elitnivåerna ned till skolnivån kommer nu flickor alltid att förlora i sport – ifall det finns någon pojke eller man som känner sig som flicka (och uppfyller de krav som ställs för att accepteras som transperson).

Ja Du, bäste läsare, vad ska vi nu säga om detta? Ska vi göra som vi brukar vid de andra orättvisor vi känner till – sucka lite – men mest bara strunta i saken?
För det är så jobbigt att behöva ta ställning och hålla på och bråka.
Och dessutom är jag så dålig på att skriva insändare.

För egen del finner jag det som ytterligare ett bevis på att ”alla människors lika värde” inte gäller vid alla tillfällen. Eller vad säger ni politiker i vår kommun som ofta använder begreppet. Är det inte dags för en ny slags manifestation som skulle ”sätta Vingåker på kartan”?
Fan – här finns ju verkligen ett ypperligt tillfälle att med ett ”tåg” av något slag – visa hela världen att vi i Vingåker verkligen menar allvar med vår kommuns heliga mantra – alla människors lika värde.

Fast – mumlar jag lite tyst för mig själv – kan man inte då även anse att det också därmed skulle kunna tydas att män och kvinnor kan tävla mot varandra?
Funderar vidare på den saken…

Det kan jag väl göra medan Du läser vad Patrik Engellau skriver under rubriken:
Den kanske hetaste potatisen
…där hans inlägg avslutas så här:

”Häromkvällen lyssnade jag på ett föredrag tillsammans med ett femtiotal andra stockholmare. Till frågestunden skulle svenskheten diskuteras. Det urartade.
En invandrare i salongen klagade över att svenskar aldrig bjuder hem migranter till sina hem.
Men i stället för att stolt säga att vi svenskar är de fria viddernas folk som ofta inte gillar att umgås med någon alls så stack publiken svansen mellan benen och skämdes.
En man erkände att han inte vågade prata om svenskhet i vänners lag eftersom han fruktade att undslippa något som kunde vara nedsättande för någon annan kultur. Samtalet kom ingenstans.
En annan invandrare sa att han hade blivit diskriminerad i en nattklubbskö. Då hördes en skammens suck från svenskarna i lokalen och all luft liksom försvann.

Allt vore mycket enklare om man fick säga som det är, till exempel att den svenska kulturen är bättre än de som finns i Mellanöstern. Då skulle vi inte heller behöva vara så otydliga gentemot invandrare – det var ett annat klagomål – om vilka regler som gäller i vårt land. Vi bör sluta skämmas över att vi är bra och i stället utan övermod erkänna detta. Räta på ryggen, svensk.

Läs gärna hela texten och därefter kommentarerna…