Kategorier
Bjarne Wilmarsgård Media

Självgodheten i media?

Rubriken är den samma som Rebecca Weidmo Uvell har till sin synnerligen läsvärda text – som börjar så här:

”Det har blossat upp en debatt om politiker och media och om en politiker har skyldighet att låta sig intervjuas i just Sydsvenskan. Politikern i fråga är Christian Sonesson som är KSO i Staffanstorp för Moderaterna.

Han lackade på den lilla lokaltidningen Sydsvenskan, som gång på gång la intervjuerna han gjorde bakom betalvägg.

Längre ner i texten finner vi:
”En av alla arga opinionsbildare i traditionell media, för ledarsidan har inga journalister utan de är lika mycket journalist som jag är, är Lisa Magnusson på DN Ledare. 

Hon tror att Christian Sonesson tycker att de ska jobba gratis. 

Men här kommer självgodheten in. För ingen människa har någon skyldighet att ställa upp i media, inte ens en folkvald. OM det vore så att Sonesson vägrat alla media och aldrig velat svara på kritiska frågor kunde man kritisera det då man som folkvald har ett ansvar att bli granskad. 

MEN detta handlar om den enskilda lokaltidningen Sydsvenskan. Har Sonesson skyldighet att medverka i alla medier?
Nej.”

Du – om du läser vad Rebecca Veidmo Uvell skriver vill jag framhålla att jag håller med i all den kritik som hon anför mot vår svenska ””dagspress”. Dit jag blandar in Kuriren…

Som, så många lokaltidningar, upplever en allt sämre ekonomi. Och kan inte missunna mig att citera vad hon skriver om den saken:

”Eftersom media och de intäktsmodeller de har är en döende svan, de kämpar mot något oundvikligt, är nämligen detta deras enda lösning på problemet.
Lösningen ligger i att låta folk få betala en liten fast summa för enskilda artiklar. Och att även skapa ett Spotify-koncept.
Att som idag tvinga läsarna att köpa inte bara ett helt nummer av tidningen utan 30 nummer av tidningen och en hel månads prenumeration för att man vill läsa EN enda artikel säger sig själv att det är ekonomiskt ohållbart, det finns ingen efterfrågan på det. När mediebolagen slutar kämpa emot kommer dagens prenumerationsväggar rivas ner och ersättas av ett system som faktiskt folk efterfrågar.

Idag betalar förmodligen nära noll personer en prenumeration bara för att läsa en artikel utan då struntar man i det.”

Jo – jag är en sådan – och avslutade därför för ett tag sedan att betala för en digital prenumeration Kuriren för på 109 kr/månaden – eftersom jag fann att endast ett par-tre (Vingåkersartiklar i månaden) var så pass lockande att jag möjligen skulle kunna tänka mig att ”betala en tia för varje” för att få ta del av just det innehållet – i min dator…