Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Sport och miljö

Håhåjaja, miljöfrågorna finns inte med i min personliga 5-i-topp-lista – vilket inte hindrar att jag stundom får funderingar åt det hållet.
Som när jag nyss i DN läser en intervju med vårt kvinnliga tennis- ess – Johanna Larsson där jag i texten får veta att hon gör en så där 70 flygresor per år.
För att kunna spela sin matcher – för att få in tillräckligt med vinstpengar för att kunna ha råd att fortsätta göra det hon gillar så starkt – att få spela tennis.

Och det handlar ofta om långa flygresor läser jag:
Tennissäsongen inleds i Australien, Kina och på Nya Zeeland. Därefter spelas tävlingar i USA, Ryssland, Taiwan, Qatar, Ungern, Dubai, USA igen och Mexiko. Tio olika länder på två månader.

Kan inte påminna mig att jag någonsin tidigare har formulerat minsta tanke på ordkombinationen sport & miljö. Men det hände i alla fall (lite kort) när jag läser:

– Jag försöker resa så smidigt det går men med mitt jobb har jag inte så stor valmöjlighet. Vill jag spela tennis är flyg mitt transportmedel. Det är inte så att jag kommer åka tåg genom Europa som tar två dagar och gör att jag hela tiden är sämre förberedd.

Och det kan i alla fall jag förstå – vilket jag inte lika lätt kan säga om den nya funderingen ”Måste vi hålla på med sporter som påverkar miljön negativt?
Antar jag att jag menar…

Johanna Larsson är ju inte den ende tennisspelaren som flyger – hur många fotbollsspelare och åskådare var det inte som flög långa sträckor för att vara med under senast fotbolls-VM.
Du begriper lika gott som jag att föreställa dig allt resande till alla dessa olika sportevenemang.
Eller andra slag av evenemang vi (tydligen) inte kan leva utan…

Så till det jag finner en smula förvånande – jag kan inte minnas mig ha hört ett minsta lilla pip från någon svensk (miljöskrikare) som haft åsikt i den frågan.