Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Stackars Vingåker…

Fel fel – det kan inte vara synd om en kommun. Men rubrikens ord fanns där (av något jag läste) i alla fall i mina tankar lika snabbt och självklart som Greta skulle dyka upp i sinnet hos en journalist på DN då ordet miljö passerade…

Kan inte komma på orsaken till varför jag plötsligt kan känna en viss ”tycka synd om känsla” för de många i kommunen som lägger ner så mycket strävsam tid för att försöka göra kommunens medborgares liv allt mer behagligt.
Försöker få till någon slags koppling till att jag (ett litet tag i morse) tyckte en aning synd om mig själv eftersom denna tisdag var den första av sommarens alla tisdagar då det inte är något bowlingspel.

Nä, det gick inte att pussla samman – så jag hoppar därför direkt på anledningen till mina ”synd om tankar” som uppkom när jag läste vad vännen Åke mejlar mig.

Naturvårdsverket har kommit ut med sin rapport över Sveriges Fritidskommun 2019. 

I Förordet kan man läsa att :
”Det händer mycket inom friluftslivet och nu märks det tydligt i kommunernas arbete. 
Kommunerna har en nyckelroll i att utveckla friluftslivet och många kommuner arbetar aktivt med friluftslivet till nytta och nöje för befolkningens välbefinnande. Detta arbete vill vi stimulera. Därför genomför vi undersökningen av kommunernas friluftslivsarbete  och delar ut priset till Sveriges friluftskommun.”
 

Olofström tog hem priset 2019.

Vingåker lyckades få 6,5 poäng av 32 möjliga och blev sämst i klassen i länet.
Platssiffran 217 av 290 kommuner måste väl anses som (snällt skrivet) halvdåligt.
En försämring på -32% mot snittet för åren 2016-2018 är anmärkningsvärd och borde kunna förklaras av någon ansvarig inom kommunen.
Nog borde Vingåker kunna bättre?
Åke

Om du saknar Flen i listan så beror det på att de inte finns med i redovisningen – av något skäl jag inte orkar ta reda på…

Om du vill få reda på varför Vingåker hamnade så långt ner i redovisningen blir mitt förslag det att du klickar på länkningen och tar reda på det själv. Skulle jag redovisa det här är jag starkt benägen att tro att texten skulle bli ohanterligt lång.
Dessutom är jag själv, just nu, betydligt mer intresserad av mina ”tycka-synd-om-funderingar” än kommunens arbete i ämnet – friluftsliv…
(Jag gjorde dock ett kort besök på kommunens hemsida och började läsa ett sammanträdesprotokoll från Kultur- och Fritidsnämndens möten men föll ganska snart i ett sinnesläge som påminner om ordet dvala)

Det är ju inte helt ovanligt att vår kommun finns på den nedre halvan i resultatlistor. Enstaka gånger på bra placeringar – men (tänker jag där) är det då inte mest i undersökningar/redovisningar som inte direkt är så betydelsefulla för ett bra liv i Vingåker.
Vilket jag menar också gäller det motsatta – ”Vem f i Vingåker bryr sig det minsta om kommunens halvdåliga placering i en lista över Sveriges friluftskommuner?”

Inte jag i alla fall – och när jag kom till den slutsatsen försvann plötsligt det mesta av mina tycka-synd-om-funderingar.
Men lite finns kvar – som hamnade i tanken att jag tycker att de inom kommunen som har (det ibland) omöjliga ansvaret att åstadkomma underverk av just ingenting – hamnar i blåsten – oförtjänt…

Å andra sidan håller jag med Åke när han skriver:
En försämring på -32% mot snittet för åren 2016-2018 är anmärkningsvärd och borde kunna förklaras av någon ansvarig inom kommunen.