Ställ krav…

…på elevernas föräldrar!
Om du tittar högst upp på ingångssidan så ser du raderna:
”nattgöken – med sin egen värdegrund” – vilken jag inte brukar orera om så mycket alls utan tror mig ana att den kan ni få viss vetskap om från vad jag skriver.

Så fick jag plötsligt för mig att klargöra åtminstone en sak ur denna min värdegrund. Och det beror på en artikel i Expressen där Ann-Charlotte Marteus framför åsikter som jag helt delar.

Texten börjar med en – självklarhet:

”Svenska barn har skolplikt. Vårdnadshavare ska se till att plikten fullgörs. Så säger lagen. Föräldrar som inte sköter sina skyldigheter kan straffas med vite. Bollen ligger alltså hos föräldrarna när en elev skolkar mycket eller till och med blir hemmasittare?”

Trodde jag då och kanske även du?
Av texten förstår jag att – som vanligt i Sverige – inte fan kan vi ställa krav på några enstaka personer när det finns ett helt land att överföra skuldfrågan på!

Om det nu kommer sig att en elev inte infinner sig till lektionerna kan inte rektorn – som jag finner vara fullständigt självklart – åka hem till föräldrarna och då förklara för dem att det är deras absoluta skyldighet att se till att ungjäveln (ungefär då) infinner sig till lektionerna. (Och dessutom med hemläxorna gjorda)
Annars kan de få betala vite!
Dessutom förklara för föräldrarna ”Jag bryr mig inte om ert barns framtid – men det borde ni väl göra?
För utan gedigna kunskaper blir deras framtid – inte så positiv.”

Nej du, så enkelt är det inte.

”Enligt lagen har skolan ett väldigt ansvar. Frånvaro måste utredas, orsak fastställas och konkreta åtgärder sättas in så att eleven kommer tillbaka. Åtgärderna ska följas upp och om de inte funkar ska fler åtgärder vidtas. Skollagen utlovar anpassningar och särskilt stöd.”

Vad är det för slags vilsna kornknarrar (pedagoger – antar jag) som fått igenom sådant?

Jag blir svårt irriterad (snyggare än vad jag egentligen ville skriva) när jag läser sådant jämrans trams. Men nöjer mig att som avslutning citera Marteus:

Den svenska skolans ansvar för att barn får en utbildning är alla överens om. Kravet på föräldrar att sparka i väg sina barn till skolan måste vara lika självklart. Det bör finnas svidande sanktioner för vårdnadshavare som sviker.
(min fetmarkering)

Precis så – enligt min – värdegrund!

PS – Läser rubriken:
Skolorna skärper säkerheten för mångmiljonbelopp.

”Otryggheten på skolorna fortsätter att växa. Skolket ökar. Och bråken. Stölderna. Skadegörelsen. Och insatserna för att förhindra brott. Allt större del av skolbudgetarna går inte till undervisning utan till väktare och säkerhetsåtgärder.
Sju av tio kommuner har höjt säkerheten vid sina skolor de senaste åren”

Ing-Mari Frössevi, barn- och utbildningsnämndens ordförande, hur är det med den saken i Vingåker då?

Lämna ett svar