Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Tankar kring en paj

Efter frukosten blev det en tur till återvinningen och direkt därifrån till Ica-butiken där jag kom på mig att ha den minsta idé om vad jag skulle äta till lunch. Vilket innebar att jag för att slippa fundera kring det gjorde något jag bara gör ett par gånger om året – köpte färdiglagat.

Den här gången i form av en liten köttfärspaj. Smakade helt okej om du undrar.
Medan pajen värmdes i mikron kom jag titta lite på förpackningen kring den köpta pajen. Såg mönstret ovanpå köttfärsen och kom i funderingar kring ”att detta måste ha gjorts av en maskin”.
Vilket i sig fick en förlängning till ”det är allt bra många arbetsuppgifter som numera har datoriserats”. Och känner viss sympati för att någon människa slipper ha som jobb att göra degmönster ovanpå en köttfärspaj.
Jag antar att hela tillverkningen sker maskinellt, och hamnar där i en kort fundering över varför jag tycker att sådant som är bakat med människohänder ger mig en känsla av att ”det är godare”. Än det som är bakat av en maskin då…

Nå, mina funderingar letade sig vidare till det som så elegant kallas AI – artificiell intelligens – och där dagens stora tänkare är överens om att ”det kommer att ta över en stor mängd av dagens manuella arbeten”. Om nu inte alla.
Nja, några lär väl bli kvar, tänkte jag, och hamnade i den behagliga sinnesstämningen att vad som än händer där med AI lär det inte drabba mig.
I alla fall på så sätt att det inte kan ta över mitt jobb – eftersom jag inte har något – men kanske på så sätt att att AI förväntas ta över mycket av arbetsmomenten inom t ex sjukvården. Diagnoserna t ex, säger de som vet mer om den saken.
Tester visar att datorerna redan i dag är duktigare på att ställa diagnoser än doktorerna.

Hoppas bara att de rara och gulliga sjuksköterskorna få bli kvar, tänkte jag just som pajen tog slut…

Jag fick ingen riktig ordning på mina tankar om vad jag tycker om AI och våra politiker.
Förmodligen skulle det bli bättre om datorerna fick ta över…

Men datorerna kan (tydligen) inte putta undan mig från att vara intressant som objekt för ”undersökningar”.
Både Sifo och YouGov har i dag fått veta vad jag tycker och anser kring de många frågor de ställt.
Lagrad hårdost köper jag bara enstaka gånger om året – vet Sifo nu.