Vårstädning på gång…

Sträckte njutningsfullt på kroppen och kände lite ömhet i muskler jag glömt bort att jag hade. Gårdagens myckna trädgårdsarbete gjorde sig lite påmind. Faktiskt en aning behagligt ändå, kände jag smått belåtet…

Den känslan avtog väl lite när jag började ta del av morgonens texter i Kuriren och på de alternativa media jag så lystet tar del av varje dag. Inte minst då jag i Kuriren kunde läsa rubriken ”Skolorna tvingas vårstäda” och läser att våra skolor nu (omedelbart) måste minska (banta) sin kostnader med 7.9 miljoner kronor

– Läget är kärvt, säger ordförande Ing-Marie Frössevi (C) om nämndens kostnader för skola och barnomsorg.
Vilket man troligen kan säga om Vingåkers kommun som helhet.

Nåväl, när jag läser i Kurirens artikel:
En starkt bidragande orsak till kostnadsökningen är att elevtappet till andra kommuner är högre än budgeterat. Det handlar till exempel om cirka 150 Vingåkersbarn som går på Kunskapsskolan i Katrineholm.
Och att Frössevi säger:
– Fick vi tillbaka de totalt 200 elever som valt att inte gå i skolan hos oss, skulle vi inte ha några problem med ekonomin, hävdar Frössevi.
blir jag förstås en aning nyfiken över min tanke ”Hur kan det komma sig att så många elever valt att göra så?”

Synd att inte Kuriren ställde den frågan, mumlar jag till mig själv, och mina funderingar hamnar – igen – kring det märkliga att inte kommunen ”berättar om sånt i sin (min tänkta då) veckovisa information till oss ortsbor.”
(Nu, bästa Vingåkersbor vill vi berätta för er att på grund av besparingskrav för våra skolor – måste skolornas kostnader i år bantas med 7,9 miljoner kronor.
Trist – men vi ska givetvis försöka mildra konsekvenserna av det på bästa möjliga sätt. Men det betyder i alla fall att vi måste  – osv)

Har du läst mig tidigare så vet du vad jag menar med den saken…

Gör där ett funderingsuppehåll där jag låter ögonen slöläsa lite i förra inlägget medan jag försöker formulera några nya funderingar. Läser där – en bit ner:
Och tänkte samma igen – efter att ha läst vad Jan-Olof Sandgren skriver i sin krönika hos DGS där rubriken säger: Det är de duktiga som får skulden.

Har man – som jag – ett sinnelag där sjuka (nå i alla fall – märkliga – vill jag försvara mig med) tankar ofta passerar – är det inte så konstigt  att tanken då passerar:
”Eftersom aldrig någon med ansvar för för våra skolor (offentligt) verkar få skulden för läget i våra skolorska man då tyda det så att där inte finns några duktiga att lägga någon skuld hos?”
Eller har du läst minsta kritik som klart pekar ut att de ansvariga – barn- och utbildningsnämndens styrelse, rektorerna eller lärarna- som ansvariga för läget i Vingåkers skolor?
Är det inte i stället mera så att tongångarna alltid hamnar i läget att ”Vi har så förträffliga och medarbetare – som så hängivet – osv…
Om det nu är så – vem ska vi då lägga skulden på?
Va?
Jo, det är nog som du, så svenskt, tänker:
”Här ska fan i mig ingen pekas ut – hur skulle det se ut? Det skapar ju bara en otrevlig stämning i kommunen, Någon kan ju rent av känna sig – kränkt!”

Så vänder man sig då (skolans ansvariga) i sin oförmåga att ordna upp den egna tillvaron – till Skolverket för att få hjälp.
Du,
säger Clemens, det är väl ungefär som att vända sig till Svenska Veganers Riksförbund och låta någon därifrån komma till Vingåker och lära oss hur vi ska tillreda den perfekta – biffen.”

Och medan du eventuellt också funderar kring den frågan lämnar jag mina vida funderingar om livet i Vingåker för att koncentrera mig på den nu kommande bowlingen – i Katrineholm…

Lämna ett svar