Kategorier
Bjarne Wilmarsgård Media

Vinklad information…

Jag börjar med att kopiera de sista raderna i det inlägg som Patrik Engellau hos DGS publicerar denna dag:
Om den här sortens vinklad berättarteknik bara återkommit då och då så hade det inte gjort så mycket.
Problemet är när samma slags PK-istiska förkunnelse blir den normala ordningen.
Om du upprepar en lögn tillräckligt ofta, sa Goebbels, så kommer folk att tro på den och du kanske till och med själv ansluter dig till uppfattningen.

Till detta lägger jag till vad en av kommentatorerna till Engellaus text svarar:
Jag vänder mig till de dumma för de utgör en majoritet av befolkningen, lär Goebbels också ha sagt.

OK – med den ”kunskapen” är du förberedd för att ta del av Engellaus hela text – som kan göra genom att klicka här
Då kan du ta del av hur media gör för att – manipulera dig – genom att (som PE skriver under rubriken hotet mot backsvalan):

”Den svenska modellen av fake news så som den tillämpas exempelvis av statstelevisionen är listigare eftersom den erkänner utvalda fakta – i stället för att som Bagdad Bob och Stalins informatörer totalt förneka dem – men spinner in korrekta observationer i en falsk berättelse som är tillräckligt dragerad för att lätt slinka in i tittarnas hjärnor.

Det här pågår hela tiden och är så lurigt att en tittare normalt inte tänker på det när han ser på nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt. Han reagerar inte på konstigheter eftersom han ändå är van vid att saker och ting förklaras dåligt. Han kanske känner på sig att det är något skumt men besvärar sig inte med att se programmet igen på webben för att undersöka vad som verkligen sas.”

Och så får vi ett tydligt exempel på hur t ex Aktuellt (likt Goebbels) manipulerar sina tittare. Och till samma grupp av människor…

Smått uppgiven säger jag till mig själv – Så ser det också ut i Sverige som det gör!